Bronstijd 2
Een grafveldje met vooral vrouwen en een kraal gemaakt van een materiaal dat we hier in die tijd helemaal niet kenden! Hoe komt een glazen kraal van bijna 5.000 kilometer verderop, daar terecht? En waarom lag die juist daar begraven?
Lind
Mijn naam is Lind. Je treft me op een verdrietig moment. Mijn moeder is net overleden. Ze is heel oud geworden. Op mijn weefgetouw heb ik een grafkleed geweven. Daarin hebben we het lichaam van moeder gewikkeld en zo hebben we haar begraven in het grafveld.
Graf
Ze ligt daar samen met de vrouwen die haar voorgingen. Ooit zullen ook mijn dochters daar worden begraven, zelfs als ze naar een ander dorp verhuizen. Met deze grond zijn we verbonden.
Zoom in
Verschillende begraafplaatsen op een rij
Moeder heeft veel betekend voor mij en voor het dorp. Daarom begraven we haar op deze bijzondere plek. Het grafveld ligt precies op een belangrijke lijn van de zon met de grote grafheuvel even verderop. Zo blijven we eeuwig in contact met onze voorouders.
Gevonden voorwerpen
Weefgewichten
Emmer van berkenbast
Potscherf
Dit grafveld is al jaren in gebruik. Voordat we hier onze vrouwen zijn gaan begraven, is het ingewijd. Er is een schedel ritueel begraven in een kuil met een heel bijzonder geschenk erbij; een kraal waar het licht doorheen schijnt! Die kwam van heel ver hiervandaan. Ik heb ‘m nooit zelf gezien, maar het verhaal van de kraal in het grafveld kennen we hier allemaal.
3D
Bekijk de kraal in 3D
Kraal gevonden
Een bijzondere vondst
In het grafveldje ten zuiden van de boerderij deden de archeologen een bijzondere vondst: een 4.000 jaar oude glazen kraal! Dat materiaal kenden we in de bronstijd hier nog helemaal niet. Alleen in Mesopotamië - ongeveer het gebied rond het huidige Irak, Iran en Syrië - maakten mensen spullen van glas. Er moeten dus toen al handelsroutes zijn geweest die de lage landen verbonden met mensen 5.000 kilometer verderop. Was Tiel misschien ook toen al een logistiek knooppunt?
Recyclen
Vlak voordat moeder overleed, ben ik begonnen met de bouw van een nieuwe boerderij. We groeiden er een beetje uit met z’n allen. Daarom wordt de nieuwe boerderij een stuk groter. Gelukkig kunnen we bouwmaterialen recyclen. De palen die het dak omhooghouden bijvoorbeeld. Dat scheelt veel werk! Voor nieuwe balken kappen we hout in het bos verderop.
Boerderij
Maquette van de boerderij
Klei voor de muren is er genoeg. Dat ligt er dankzij de rivier die hier vroeger was. Aan het riet kun je nog zien waar die stroomde. Het water zit nog vlak onder de oppervlakte, ik hoef maar een kuil te graven en ik heb een waterput! Nadeel is wel dat je hier vaak met natte voeten rondloopt.
Feiten en wistjedatjes
Lind in de bronstijd
25.617
Botfragmenten
Rondom de boerderij van Lind lagen 25.617 botfragmenten van vooral runderen, maar ook schapen, geiten, varkens, honden, edelherten en zelfs een bever. Daarnaast 2 vogelbotjes van o.a. een zwaan, 23 stukjes vis van o.a. karper en snoek en 2 amfibieën.
306
Weefgewichten
Er zijn 306 stukken van weefgewichten gevonden. 50% van de gewichten was mooi versierd.
3
Speelsteentjes
Er zijn 3 speelsteentjes gevonden van bot. Misschien speelde Lind een bordspelletje met de buurman?
31.500
Stukjes aardewerk
Er zijn ongeveer 31.500 stukjes aardewerk gevonden. Bij elkaar wegen deze stukjes nog 47,5 kg.