Zoete Bronstijd Broodjes
Recept
Bronstijd
In de bronstijd was emmertarwe nog steeds een belangrijke graansoort. Archeologen hebben dan ook veel graankorrels hiervan gevonden tijdens de opgraving op Medel. Verder verzamelden de bewoners van Medel ook hazelnoten, sleepruimen, meidoornbessen en bessen van de rode kornoelje om te eten. Omdat mensen nog niet konden schrijven zijn er geen recepten uit die tijd bekend. Maar met een beetje creativiteit kunnen we wel makkelijke recepten bedenken, bijvoorbeeld gevulde broodjes met pruimen en honing!
Ingrediënten
500 gr emmertarwe meel
300 ml water
Snuf zout
10 (slee)pruimen
Honing
Olie of boter (om in te bakken)
Optioneel:
50 gr gedroogde meidoornbessen
Recept
Wel de meidoornbessen voor minstens een uur in lauw water.
Meng het meel en het zout goed door elkaar.
Voeg het water toe en kneed tot een bol.
Laat de bol een halfuur in de kom op het aanrecht rusten.
Ontpit en snijd de (slee)pruimen (en meidoornbessen) in kleien stukjes en meng deze met de honing.
Verdeel de bol in 10 even delen en rol deze uit tot dunne pannenkoeken.
Schep een eetlepel fruit in de pannenkoek en vouw deze dicht.
Verhit de olie of boter in een koekenpan op het fornuis en bak hierin de broden gaar Optioneel: bak de broodjes op de BBQ of in een pizzaoven voor de echter kampvuursmaak.