Potagie met kip, bonen en dille
Recept
Middeleeuwen
Potagie, een soort stoofpot, was de dagelijkse kost voor de middeleeuwse mens. Hiervoor bestaat er geen standaard recept, want alles wat die dag voor handen was hing men in een pot pruttelend boven het vuur. Tijdens de opgraving op Medel zijn er uit de middeleeuwen resten gevonden van onder andere kip, erwten en dille. Hoe je van deze ingrediënten een heerlijke potagie kunt maken vind je in het volgende recept. Eetsmakelijk!
Ingrediënten
4 kippenpoten
200 gr verse tuinbonen
200 gr verse erwten
2 uien
250 ml slagroom
400 ml kippen fond
Bos dille
Peterselie
Olijfolie (om in te bakken)
Recept
Verhit een scheutje olijfolie in een stoofpan en bak de kip rondom bruin (hoeft niet gaar). Haal de kippenpoten uit de pan.
Snipper de uien en bak deze in het kippenvet goudbruin.
Leg de kip terug in de pan en schenk het fond er bij. Voeg water toe totdat de poten net onder staan. Voeg het bosje dille toe en breng aan de kook. Stoof zachtjes voor 20 minuten.
Haal de kip uit de pan. Voeg de tuinbonen en erwten toe en laat de stoof nog zo’n 5 minuten koken zonder deksel.
Haal het vlees van de botten en voeg dit toe aan de stoof samen met de slagroom. Roer de stoof goed door. Garneer met fijngesneden peterselie en serveer!