Medelse Swifterbant broodjes

Recept

Steentijd

Tijdens de opgraving op Medel hebben archeologen stukjes verkoold brood gevonden uit de steentijd. Onder een speciale microscoop zagen zij dat het brood gemaakt is van kleine graanfragmenten van tarwe. Waarschijnlijk is er voor het brood emmertarwe gebruikt omdat tijdens de opgraving vooral resten van emmertarwe zijn gevonden. Het meel voor het brood was een mix van fijn meel en gries, een grover meel. Het brood was niet gerezen omdat emmertarwe en gerst weinig gluten bevatten. Ben jij ook benieuwd naar hoe het brood van toen smaakt?

Ingrediënten

  • 500 gr emmertarwe meel (online te koop of vraag bij je lokale molen)

  • 100 gr emmertarwe korrels 

  • 300 ml water

  • Snuf zout 

  • Olie of boter (om in te bakken)


Recept

  1. Doe de emmertarwe korrels in een vijzel en vermaal deze tot een grof meel. 

  2. Meng het grove meel door het fijne meel. Nu hebben we een meel mengsel wat op het Swifterbant meel lijkt. 

  3. Meng het zout door het meel en voeg het water toe. Kneed het mengsel tot een bol.

  4. Laat de bol een halfuur in de kom op het aanrecht rusten. 

  5. Verdeel de bol in vijf gelijke stukken en vorm deze tot platte pannenkoeken. 

  6. Verhit de olie of boter in een koekenpan op het fornuis en bak hierin de broden gaar.

    Optioneel: bak de broodjes op de BBQ of in een pizzaoven voor een echt kampvuursmaak.

Gevonden Verhalen is een initiatief van de Gemeente Tiel. Gevonden Verhalen neemt je mee terug in de tijd en laat je het verleden beleven.

Gevonden Verhalen is een initiatief van de Gemeente Tiel. Gevonden Verhalen neemt je mee terug in de tijd en laat je het verleden beleven.