Hartige custard met vlierbessen
Recept
Romeinse tijd
De Romeinen hebben veel nieuwe soorten planten naar Nederland gebracht, zoals peper, olijven en knoflook. Helaas zijn er tijdens de opgraving op Medel geen aanwijzingen voor het gebruik van deze planten gevonden. Maar men heeft toen wel vlierbessen gegeten. Ook hier hadden de Romeinen een recept voor. In het kookboek De re coquinaria is een recept opgeschreven voor een patina, een soort custard gemaakt in een diepe schaal, met vlierbessen. Ben jij ook benieuwd hoe dit smaakt?
Ingrediënten
200 gr vlierbessen
snufje peper
1 el garum (of vissaus)
2 el witte wijn
2 el Vino Santo
50 ml olijfolie
6 eieren
Recept
Blancheer de vlierbessen en giet ze af.
Breng in een pan de vlierbessen, peper, garum, witte wijn, Vino Santo en olijfolie aan de kook.
Klop de 6 eieren los in een kom.
Haal het vlierbessenmengsel van het vuur en giet hiervan een klein scheutje al roerend in het eiermengsel om het op temperatuur te brengen.
Giet al roerend de rest van het vlierbessenmengsel in een klein straaltje door de eieren.
Giet het eiermengsel terug in de pan en verwarm dit nogmaals rustig om het in te dikken, blijf ook hierbij constant roeren.
Als het mengsel mooi is ingedikt giet het dan in een diepe schaal en garneer het met wat extra peper.
Serveer het direct of laat het afkoelen.